Projects

Bell Buoy Beach New Dwelling

Project

The Bell Buoy residence evolved from the clients desire for a compact home where living could happen both indoors and out, as socializing is mostly impromptu. The kitchen, living and dining area is seen as the social hub of the house, with bedroom, bathroom and laundry treated as private recessive spaces.

The Bell Buoy residence incorporates a common sense approach to sustainability. Current life cycle analysis shows that 89% of energy is used in the operational phase of a house, rather than in the building process. In particular, heating, ventilation and air conditioning. With this in mind the spaces are organised on a passive solar model where by the habitable spaces are located to take full advantage of solar gain in winter and major openings are recessed to provide shading from the harsh sun in summer. Windows are double glazed and wall, floor and ceiling insulation is specified well above the current industry standard.  All of this combines to provide a high performance building envelope, requiring minimal heating in winter and cooling in summer. 

The large NE facing deck provides an opportunity for indoor/outdoor living to grow seamlessly, deliberately concealed as a means of retaining privacy it is only revealed once in the main living spaces.

The house presents in an unassuming way to the street, an attitude that is reinforced by the subdued material palette and simple detailing. It does not announce the involvement of an architect but instead subtly whispers it, only revealing its true nature and complexity when one experiences the spaces first hand.

Conscience decisions were made regarding sustainability during the material palette selection. Due to the marine environment the major material used on the project was timber. Timber was also chosen for its in carbon credentials, longevity and durability; it can be renovated, salvaged, cleaned and reused. The use of Luna wood cladding was considered for not only its aesthetic appeal, but more importantly from the clients perspective it requires little or no maintenance in the marine environment.

Project Value

 $232,000

Additional variations (by client request): $6,000

Photo Gallery

View photos of the Bell Buoy Beach New Dwelling.

This building has been featured in The St Helens Times, Timber Tasmania, The Examiner, and the East Coast News (view article).